Δημοτικό Σχολείο Στρυμονικού

Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Σερρών

Get Adobe Flash player

Δείτε μας και σε...

Ευεργέτης

Το έτος 1930 ιδρύθηκε το Δημοτικό Σχολείο. Χρηματοδότης ήταν ο κ.Δούντας. Κατά μια πληροφορία, ο Κυριος Δούντας κατ΄εντολή των 25-30 οικογενειών που είχαν έρθει από το χωριό Κωστή της Ανατολικής Ρωμυλίας, είχε παραλάβει τις αποζημιώσεις τους από τις περιουσίες που άφησαν με την μετακίνηση των πληθυσμών και με εκείνα τα χρήματα χρηματοδοτήθηκε το έργο.

dountas sm

Παγκόσμια ημέρα υγροτόπων

Κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα Υγροτόπων.

     Στα πλαίσια αυτού του εορτασμού εμείς οι μαθητές/τριες των Δ΄, Ε και ΣΤ΄ τάξεων του σχολείου μας παρακολουθήσαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση (Power Point),από την κ. Δημάκη Αγγελική, περιβαλλοντολόγο, υπεύθυνη, του ειδικού φορέα διαχείρισης για τον υγροβιότοπο της λίμνης Κερκίνης. Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε,

 μέσα από πολύ όμορφες φωτογραφίες, την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Με πολύ εύσχημο τρόπο προβληματιστήκαμε για το μέλλον του παραλίμνιου δάσους, που αποδεδειγμένα (καταστρέφεται) δεν αναγεννιέται λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν (πλημμυρίζει την άνοιξη) .

   Οι ανάγκες άρδευσης του 1 εκατομμυρίου στρεμμάτων του Σερραϊκού κάμπου, οδηγούν σε υπερσυγκέντρωση υδάτων στη λεκάνη της Κερκίνης, που οδηγεί τα νερά κοντά στις ακτές, σε ύψη μεγαλύτερα από τα επιτρεπόμενα, απειλώντας τον παγκοσμίας εμβέλειας βιότοπο της περιοχής, που προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ.

Ακόμη μάθαμε για :

  • τη συνθήκη Ραμσάρ που αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη και ότι στη συνθήκη περιλαμβάνονται 1524 υγρότοποι.
  • τα είδη των πουλιών που διαβιούν στη λίμνη όπως ερωδιοί, λαγγόνες, ο μαύρος πελαργός, κορμοράνοι, διάφορα είδη τσικνιάδων, αλκυόνη(κ.ά) και ότι τα φλαμίνγκο διαχειμάζουν εδώ και αποδημούν τέλη Φεβρουαρίου.
  • τους αργυροπελεκάνους και τη δυσκολία που αντιμετώπιζαν στην περίοδο Πελεκάνοι στην Κερκίνηαναπαραγωγής τους, εξαιτίας της υπερσυγκέντρωσης των νερών και της στάθμης της λίμνης, που ανεβαίνει και συμπαρασύρει τα αυγά τους. Η λύση προήλθε από την κατασκευή ξύλινων κατασκευών που προεξέχουν του νερού κι έτσι διασφαλίζεται η διαιώνιση του είδους.

 

  • την ύπαρξη της ενυδρίδας ή βίδρας, που είναι ένα μικρόσωμο (θηλαστικό) ζώο που ζει στις όχθες των ποταμών και των λιμνών και μόνο όπου τα νερά είναι πολύ καθαρά. 

 

  • τους νεροβούβαλους που θεωρούνται «κατάλοιπο» της εκστρατείας του Ξέρξη.

Σήμερα, ωστόσο, η συνεισφορά τους στην ισορροπία των παραλίμνιων οικοσυστημάτων είναι αθόρυβη αλλά ουσιώδης.        

 

  • Συνειδητοποιήσαμε ότι όλος αυτός ο πλούτος μπορεί να εξαφανιστεί και μαζί του και ένα μέρος της οικονομίας της περιοχής, που εξαρτάται από τον οικοτουρισμό, αν δεν ληφθούν μέτρα για την αναγέννηση του παραλίμνιου δάσους.

Στο τέλος, ευχαριστήσαμε την υπεύθυνη, η οποία μας προσκάλεσε να επισκεφτούμε τον υγρότοπο για να θαυμάσουμε τις ομορφιές του και να ζήσουμε από κοντά τη ζωή της λίμνης.

   Οι μαθητές της Δ΄ και Ε΄ τάξης, εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους και υποσχέθηκαν πως οπωσδήποτε θα επισκεφτούν τη λίμνη Κερκίνη την άνοιξη, γιατί ήδη δουλεύουν σχετικά με αυτήν στο μάθημα της Ευέλικτης ζώνης, άρα η επιτόπια παρατήρηση είναι απαραίτητη?.  

Ενημέρωση για τον υδροβιότοπο της λίμνης Κερκίνης.

      Εμείς οι μαθητές/τριες των Δ΄, Ε και ΣΤ΄ τάξεων  του σχολείου μας παρακολουθήσαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση (Power Point),από την κ. Δημάκη Αγγελική, περιβαλλοντολόγο, υπεύθυνη, του ειδικού  φορέα διαχείρισης για τον υγροβιότοπο της λίμνης Κερκίνης. Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε, μέσα από πολύ όμορφες φωτογραφίες, την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Με πολύ εύσχημο τρόπο προβληματιστήκαμε για το μέλλον του παραλίμνιου  δάσους, που αποδεδειγμένα (καταστρέφεται) δεν αναγεννιέται λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν (πλημμυρίζει την άνοιξη) .

   Οι ανάγκες άρδευσης του 1 εκατομμυρίου στρεμμάτων του Σερραϊκού κάμπου, οδηγούν σε υπερσυγκέντρωση υδάτων στη λεκάνη της Κερκίνης, που οδηγεί τα νερά κοντά στις ακτές, σε ύψη μεγαλύτερα από τα επιτρεπόμενα, απειλώντας τον παγκοσμίας εμβέλειας βιότοπο της περιοχής, που προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ.

 Ακόμη μάθαμε για :

·          τη συνθήκη Ραμσάρ που αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη και ότι στη συνθήκη περιλαμβάνονται 1524 υγρότοποι.

·         https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSGZViGJ6AikatWcdpagDvBETAH6RKiSicHdvfUe8AA43-IGjH68wτα είδη των πουλιών που διαβιούν στη λίμνη όπως ερωδιοί, λαγγόνες, ο μαύρος πελαργός, κορμοράνοι, διάφορα είδη τσικνιάδων, αλκυόνη(κ.ά) και ότι τα  φλαμίνγκο διαχειμάζουν εδώ και  αποδημούν τέλη Φεβρουαρίου.

·         τους αργυροπελεκάνους και τη δυσκολία που αντιμετώπιζαν στην περίοδο αναπαραγωγής τους, εξαιτίας της υπερσυγκέντρωσης των νερών και της στάθμης της λίμνης, που ανεβαίνει και συμπαρασύρει τα αυγά τους. Η λύση προήλθε από την κατασκευή ξύλινων κατασκευών που προεξέχουν του νερού κι έτσι διασφαλίζεται η διαιώνιση του είδους.

·         http://www.arcturos.gr/el/images/stories/pagepic/vidra.jpgτην ύπαρξη της ενυδρίδας ή βίδρας, που  είναι ένα μικρόσωμο (θηλαστικό) ζώο που ζει στις όχθες των ποταμών και των λιμνών και μόνο όπου τα νερά είναι πολύ καθαρά.

·         https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTAtmyYl4Spt4Adg34exBHRRozSOHshXSjY7FPVPqVkqV2Pyr8rEQτους νεροβούβαλους που θεωρούνται «κατάλοιπο» της εκστρατείας του Ξέρξη.

Σήμερα, ωστόσο, η συνεισφορά τους στην ισορροπία των παραλίμνιων οικοσυστημάτων είναι αθόρυβη αλλά ουσιώδης.         

 

?  Συνειδητοποιήσαμε ότι όλος αυτός ο πλούτος μπορεί να εξαφανιστεί και μαζί του και ένα μέρος της οικονομίας της περιοχής, που εξαρτάται από τον οικοτουρισμό, αν δεν ληφθούν μέτρα για την αναγέννηση του παραλίμνιου δάσους.

  Στο τέλος, ευχαριστήσαμε την υπεύθυνη, η οποία μας προσκάλεσε να επισκεφτούμε τον υγρότοπο για  να θαυμάσουμε τις ομορφιές του και να ζήσουμε από κοντά τη ζωή της λίμνης.

   Οι μαθητές της Δ΄ και Ε΄ τάξης, εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους και υποσχέθηκαν πως οπωσδήποτε θα επισκεφτούν τη λίμνη Κερκίνη την άνοιξη, γιατί ήδη δουλεύουν σχετικά με αυτήν στο μάθημα της Ευέλικτης ζώνης, άρα η επιτόπια παρατήρηση είναι απαραίτητη?.    

 

 

 

 

Σχολείο

school b

jyhfhyyt

Σύνδεση-Εγγραφή

Καλώς ήρθατε στη σελίδα εγγεγραμμένων χρηστών

Ετικέτες(Tags)

etwinning θέατρο αρχαίο Θέατρο μαθητόκοσμος Μαθητόκοσμος άνοιξη τσικνοπέμπτη θεάματα σύλλογος γονέων χαλιδονίσματα γιορτές Θέατρο Βυζαντινό Μουσείο Λευκοχώρι Χριστούγεννα εκδρομή εθελοντισμός Μπεζεστένι Γιορτές Εμμανουήλ Παππάς γιορτή λήξη 1940 διαφορετικότητα ταινία ολυμπισμός λύσσα δόντια στοματική υγεία ρατσισμός πληροφορική συνέδριο βασιλόπιτες Αθλητικά ΑΜΕΑ Ανάσταση Εθελοντισμός βραβείο πόντος κόκκινα αυγά Πάσχα Έπος 1940 βάφουμε Πολυτεχνείο ΔΚΒ Βιβλιοθήκη Σερρών ημέρα ποίησης Χαλικιδική Ατομικό Δελτίο Υγείας Ώρα κώδικα ΑΔΥΜ γρίπη μοναστήρι διατροφή ζώα Αδέσποτα παιδαγωγικά μετανάστευση όρια μουσείο εξατομικευμένη σοκολάτας εργοστάσιο Ιωάννης Πρόδρομος εκδηλώσεις βίντεο επανάσταση 1821 Κατασκηνώσεις Κερκίνη χορός χρωματισμός φωτογραφίες ασφάλεια παιχνίδια παράδοση αυλή αλεπούδες διδίκτυο κόκκινες αλεπούδες πρόσφυγες

Μετρητής Επισκέψεων

Μετά από 8693 επισκέψεις, σάς ... μετράμε και αλλιώς.

Flag Counter

Online Χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 25 επισκέπτες και κανένα μέλος