Δημοτικό Σχολείο Στρυμονικού

Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Σερρών

Get Adobe Flash player

Δείτε μας και σε...

Ευεργέτης

Το έτος 1930 ιδρύθηκε το Δημοτικό Σχολείο. Χρηματοδότης ήταν ο κ.Δούντας. Κατά μια πληροφορία, ο Κυριος Δούντας κατ΄εντολή των 25-30 οικογενειών που είχαν έρθει από το χωριό Κωστή της Ανατολικής Ρωμυλίας, είχε παραλάβει τις αποζημιώσεις τους από τις περιουσίες που άφησαν με την μετακίνηση των πληθυσμών και με εκείνα τα χρήματα χρηματοδοτήθηκε το έργο.

dountas sm

Κανονισμός Λειτουργίας

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΡΥΜΟΝΙΚΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

Αγαπητοί Γονείς - Κηδεμόνες,

 

      Το σχολείο είναι ο χώρος όπου οι μαθητές/τριες περνούν πολλές ώρες, μαθαίνουν, δημιουργούν, συνεργάζονται, παίζουν, χαίρονται αλλά αντιμετωπίζουν και δυσκολίες. Οι κανόνες έχουν σκοπό να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε να πραγματοποιηθεί αποτελεσματικότερα η εκπαιδευτική διαδικασία και το σχολείο να λειτουργεί ως μια ασφαλής κοινότητα μάθησης και αγωγής. Κοινός στόχος όλων των μετεχόντων στην σχολική κοινότητα είναι όχι μόνο η πρόοδος των μαθητών/τριών, αλλά κι η υιοθέτηση σημαντικών αξιών, όπως η συνεργασία κι η αλληλεγγύη, ο αμοιβαίος σεβασμός, η αποδοχή της ιδιαιτερότητας του «άλλου», η ενσυναίσθηση, ο σεβασμός όλων σε κοινούς συμφωνημένους κανόνες, η περιβαλλοντική συνείδηση, η αγωγή υγείας κ.λπ. Στο κείμενο που ακολουθεί αναφέρονται μερικοί από αυτούς τους κανόνες.

 

Η φοίτηση των μαθητών/τριών

 

Το Σχολείο αποτελεί το φυσικό χώρο αγωγής και μάθησης, γιατί ακριβώς εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις συγκεκριμένης κι οργανωμένης προσπάθειας για την επίτευξη των στόχων της αγωγής. Γι' αυτό πρέπει η συμμετοχή των μαθητών/τριών να είναι τακτική, ενεργός και συστηματική. Η ελλιπής φοίτηση των μαθητών/τριών και μάλιστα χωρίς σοβαρό λόγο, υπονομεύει το σχολικό έργο και δυσχεραίνει την πρόοδο τους.

  -    Η φοίτηση των μαθητών/τριών, σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, είναι υποχρεωτική.

-     Οι μαθητές/τριες τηρούν το ωράριο του καθημερινού προγράμματος - ιδίως τηρούν την ώρα έναρξης των μαθημάτων και κάθε άλλης σχολικής εκδήλωσης (πρωινή προσευχή, εορταστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές εξορμήσεις, εκδρομές κ.ά.).

-     Απουσία από τα μαθήματα δικαιολογείται μόνον όταν συντρέχει σοβαρός λόγος και δικαιολογείται από το γονέα - κηδεμόνα.

-   Σε περίπτωση ασθένειας κατά την επάνοδο του μαθητή στο Σχολείο, χρειάζεται ιατρική βεβαίωση ή βεβαίωση από το γονέα ή κηδεμόνα.

-    Σε περίπτωση που κάποιος γονέας χρειαστεί, για ειδικό λόγο, να πάρει το παιδί του πριν τη λήξη των μαθημάτων, χρειάζεται να ενημερώσει εγκαίρως - την ίδια ημέρα - το/η δάσκαλο/α της τάξης.

-  Για τη συμμετοχή των μαθητών/τριών στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής, καθώς και τις αθλητικές δραστηριότητες του σχολείου, είναι οπωσδήποτε απαραίτητη η συμπλήρωση Ατομικού Δελτίου Υγείας το οποίο συμπληρώνεται από γιατρό κάθε τρία χρόνια( στις Α'  και Δ' Τάξεις).

 

Άφιξη στο σχολείο

 

-     Το σχολείο επειδή λειτουργεί ως σχολικό κέντρο δέχεται μαθητές/τριες που μεταφέρονται με λεωφορεία του ΚΤΕΛ. Οι μαθητές/τριες επιβιβάζονται από τα δημοτικά διαμερίσματα από το χώρο του εκάστοτε Δημοτικού Σχολείου τις προκαθορισμένες ώρες.     

-     Οι μαθητές/τριες οφείλουν να επιβιβάζονται στα λεωφορεία με ευθύνη των γονέων τους, να φορούν τις ζώνες ασφάλειας και να κάθονται ήσυχα στις θέσεις τους ως τη στιγμή της αποβίβασης.

 -       Η αποβίβαση των μαθητών/τριών γίνεται με ευθύνη των εφημερευόντων εκπαιδευτικών.

 -       Η άφιξη των μαθητών/τριών το πρωί γίνεται από τις 7.40΄ ως 8.10΄ από την είσοδο του σχολείου.

 -       Η άφιξη των μαθητών/τριών που παρακολουθούν την πρωινή ζώνη γίνεται από τις 7.00΄ ως 7.15΄.

Στη συνέχεια η είσοδος στο σχολείο κλείνεικαι ελέγχεται η είσοδος τρίτων από τους/τις εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς για λόγους ασφάλειας. Την πρωινή ζώνη παρακολουθούν μόνο όσοι/ες μαθητές/τριες παραμένουν και στο ολοήμερο απογευματινό πρόγραμμα του σχολείου.

 -       Η έγκαιρη προσέλευση βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Σε περίπτωση που κάποιος/α μαθητής/τρια καθυστερήσει δικαιολογημένα έρχεται στο σχολείο συνοδευόμενος/η από τον/την κηδεμόνα του. 

-    Οι ενήλικες που συνοδεύουν τα παιδιά τους το πρωί, αφού βεβαιωθούν ότι εισήλθαν στο προαύλιο, αποχωρούν αμέσως μόλις χτυπήσει το κουδούνι της έναρξης των μαθημάτων.

Προσευχή

Αλλόθρησκοι/ες και ετερόδοξοι/ες μαθητές/τριες έχουν δικαίωμα να μη μετέχουν στην πρωινή προσευχή, οφείλουν όμως να βρίσκονται στο χώρο του σχολείου όσο αυτή διαρκεί και να σέβονται την ιερότητα της στιγμής.

 

Αποχώρηση από το σχολείο

 

-     Οι μαθητές/τριες δε φεύγουν σε καμία περίπτωση πριν από τη λήξη των μαθημάτων χωρίς άδεια. Αν παρουσιαστεί ανάγκη αναχώρησης κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (π.χ. ασθένεια) γίνεται πάντοτε με τη συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα και φυσικά αφού ενημερωθεί γι αυτό ο δάσκαλος/α της τάξης ή ο διευθυντής.

 -       Η ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών μετά το ωράριο λειτουργίας ανήκει αποκλειστικά στο γονέα ή κηδεμόνα. Οι γονείς- κηδεμόνες είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν το ωράριο των παιδιών τους και να ενημερώνονται από τις ανακοινώσεις του σχολείου.

 -     Οι μαθητές/τριες που συνοδεύονται καθημερινά κατά την αναχώρησή τους δε φεύγουν ποτέ από το σχολείο ασυνόδευτοι αν ο κηδεμόνας τους κάποια μέρα καθυστερήσει.

 -         Η αναχώρηση των μαθητών/τριών από το σχολείο γίνεται ως εξής:

 -        Στο τέλος του 6-ωρου στις 13:15΄ από την κεντρική έξοδο του σχολείου.

-        Οι μαθητές/τριες από το Στρυμονικό αποχωρούν από την κεντρική έξοδο.

-       Οι μαθητές/τριες που μεταφέρονται με λεωφορεία του ΚΤΕΛ επιβιβάζονται στα λεωφορεία συνοδεία των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν, οι οποίοι φροντίζουν για την ασφαλή επιβίβαση και πρόσδεση με τις ζώνες ασφάλειας.

-     Με την ολοκλήρωση του Ολοήμερου στις 16.00'  για όσους/ες μαθητές/τριες είναι εγγεγραμμένοι/ες στο Ολοήμερο Πρόγραμμα και οι γονείς-κηδεμόνες τους έχουν δηλώσει εξ αρχής την ακριβή ώρα αναχώρησής τους από το σχολείο.

-      Για τους/τις μαθητές/τριες του ολοήμερου που μεταφέρονται με λεωφορεία ισχύει ότι και κατά την κανονική αποχώρηση σε ό,τι αφορά την επιβίβαση.

 -     Η αποβίβαση των μαθητών/τριών γίνεται στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου του Δημοτικού Διαμερίσματος από το οποίο κατάγονται.

-     Οι ενήλικες που συνοδεύουν τους/τις μαθητές/τριες κατά την αναχώρησή τους, τους/τις περιμένουν έξω από τις εισόδους του σχολείου και πρέπει να προσέρχονται έγκαιρα για την παραλαβή τους.               

 -        Κάθε καθυστέρηση δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητών/τριών που ολοκληρώνουν το πρόγραμμά τους, αλλά και για όσους συνεχίζουν το μάθημα.

 

Συμπεριφορά - Υποχρεώσεις Μαθητών/τριών

 

Μια από τις βασικές αποστολές της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι και η σωστή αγωγή των παιδιών. Για το λόγο αυτό, τα παιδιά οφείλουν να ακολουθούν τους κανόνες της σχολικής μας κοινότητας.

  • Φέρονται με σεβασμό και ευγένεια προς το εκπαιδευτικό προσωπικό, τους συμμαθητές/τριές τους και όλα τα πρόσωπα που βοηθούν στο έργο του Σχολείου.
  • Οι μαθητές/τριες σέβονται το σχολικό χώρο και φροντίζουν να παραμένει καθαρός.
  • Συμμετέχουν στη διδακτική διαδικασία και σέβονται το δικαίωμα των συμμαθητών/τριών τους για μάθηση. Παρακολουθούν με προσοχή και συμμετέχουν στο μάθημα, ζητάνε το λόγο για να μιλήσουν και δεν ενοχλούν τους συμμαθητές/τριές τους.
  • Δεν επιτρέπεται κάθε μορφής βία. Προσπαθούμε να λύσουμε τις διαφορές μας με ειρηνικό τρόπο. Δε φωνάζουμε, δε χτυπάμε, δεν εκβιάζουμε και δε χρησιμοποιούμε άσχημες λέξεις. Αν δεν μπορώ να λύσω τη διαφωνία μου ζητάω βοήθεια από τους/τις δασκάλους/ες που εφημερεύουν.
  • Η καθημερινή εργασία, που τους ανατίθεται για το σπίτι και είναι προέκταση της εργασίας στην τάξη, πρέπει να ετοιμάζεται από το/τη μαθητή/τρια με υπευθυνότητα. Φέρνουν τις εργασίες στην ώρα τους και τα απαραίτητα υλικά για κάθε μάθημα.
  • Οι μαθητές/τριες του σχολείου για οποιοδήποτε πρόβλημα να απευθύνονται πρώτα στον υπεύθυνο εκπαιδευτικό της τάξης και εφόσον αυτός κρίνει σκόπιμο, στον διευθυντή.
  • Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα διαλείμματα για την πρόληψη ατυχημάτων. Οι μαθητές/τριες παίζουν και κινούνται στους χώρους που τους έχουν υποδειχθεί και ακολουθούν τις οδηγίες των εφημερευόντων εκπαιδευτικών.
  • Οι μαθητές/τριες κινούνται προσεκτικά στα σκαλοπάτια, στη δεξιά μεριά, χωρίς να τρέχουν, ώστε να αποτρέπονται τα ατυχήματα.
  • Τονίζεται ιδιαίτερα η κόσμια συμπεριφορά των μαθητών/τριών κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών τους εντός των λεωφορείων. Δεν επιτρέπεται το λύσιμο της ζώνης και η μετακίνηση εντός του διαδρόμου.

Διάλειμμα

-        Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος οι μαθητές/τριες βγαίνουν στο προαύλιο, στο χώρο που έχει καθοριστεί για κάθε τάξη. Δεν επιτρέπεται η παραμονή τους στις αίθουσες ή στους διαδρόμους. Σε περίπτωση κακοκαιρίας ορίζεται από τους δασκάλους ο χώρος παραμονής των μαθητών/τριών.      

 -       Κανένας και για κανένα λόγο δε μένει μέσα στην αίθουσα μόνος του. 

 -     Το διάλειμμα είναι χρόνος παιχνιδιού κι ανάπτυξης κοινωνικών σχέσεων, αλλά και χρόνος ικανοποίησης σωματικών αναγκών. Οι μαθητές/τριες παίζουν χωρίς να τσακώνονται και για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν απευθύνονται στους/στις εφημερεύοντες δασκάλους/ες που βρίσκονται σε προκαθορισμένες θέσεις στο προαύλιο.

 -     Στην τουαλέτα πηγαίνουν κατά τη διάρκεια του διαλείμματος κι όχι αφού χτυπήσει το κουδούνι για την επιστροφή στις τάξεις..

 -     Μόλις χτυπήσει το κουδούνι για μάθημα προσέρχονται γρήγορα στην αίθουσα συνοδεία του εκπαιδευτικού, χωρίς να τρέχουν ή να σπρώχνονται (ή παραμένουν σε γραμμές στο προαύλιο σε περίπτωση που έχουν Γυμναστική). Έχουν ήδη τελειώσει το φαγητό τους.

 

Επισκέψεις - Γιορτές

 

Αποτελούν μέρος της σχολικής ζωής και βοηθούν στην αποτελεσματική πραγματοποίηση του σχολικού έργου, γι αυτό οι μαθητές/τριες απουσιάζουν από αυτές μόνο αν έχουν σοβαρό λόγο. Η συμπεριφορά τους δε κι οι υποχρεώσεις τους είναι ανάλογη κατά τη διάρκειά τους, όπως και στο σχολικό πρόγραμμα. Σε περίπτωση επίσκεψης τηρείται το σχολικό ωράριο, ενώ σε περίπτωση γιορτής το ωράριο διαμορφώνεται. Για παράδειγμα στις Εθνικές γιορτές ορίζουμε τη διάρκεια της γιορτής και δε λειτουργεί το Ολοήμερο.

Γονείς - κηδεμόνες

-   Οι κηδεμόνες μπορούν και πρέπει να ενημερώνονται τακτικά για την πρόοδο και συμπεριφορά του παιδιού τους από το δάσκαλο της τάξης. Εκείνος ορίζει ημερομηνία κι ώρα τακτικής συνάντησης κι επικοινωνίας.

  -    Διαβάζουν προσεκτικά όλες τις ανακοινώσεις που μεταφέρουν οι μαθητές/τριες (ή αναρτώνται στον πίνακα ανακοινώσεων της κεντρικής εισόδου και την ιστοσελίδα του σχολείου) κι ενημερώνονται για θέματα λειτουργίας του σχολείου.

  -   Οφείλουν ακόμη να γνωστοποιούν στο/η δάσκαλο/α της τάξης και στο διευθυντή κάθε ιδιαιτερότητα που αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία του μαθητή/τριας. 

 -   Κανένας ενήλικας δεν έχει δικαίωμα να επιπλήττει ή να τιμωρεί ή να νουθετεί άλλο παιδί εκτός της οικογένειάς του στο χώρο του σχολείου. 

Για οποιοδήποτε θέμα προκύψει ενημερώστε το δάσκαλο της τάξης ή το διευθυντή οι οποίοι και θα διευθετήσουν το θέμα.

  -      Γενικότερα κανένας ανήλικος ή ενήλικος δεν έχει δικαίωμα να βρίσκεται στο κτίριο ή στο προαύλιο του σχολείου χωρίς να έχει πάρει άδεια. 

  -     Σε περίπτωση απουσίας μαθητή/τριας είναι καλό να ενημερώνεται έγκαιρα το σχολείο, όπως επίσης και το σχολείο επικοινωνεί με την οικογένεια ιδιαίτερα σε περίπτωση μακρόχρονης ή επαναλαμβανόμενης απουσίας.             

 -    Τα τηλέφωνα του σχολείου (2321086213 και 2321086303 για το Ολοήμερο) είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ενημέρωση. Παρακαλούμε βεβαιωθείτε ότι οι δάσκαλοι/ες έχουν τα σωστά τηλέφωνά σας.

 -    Σε περίπτωση που κάποιος από τους γονείς του/ης μαθητή/τριας δεν έχει την κηδεμονία του πρέπει να ενημερωθεί άμεσα το σχολείο.

 -    Οφείλουμε όλοι να δημιουργήσουμε καλό κλίμα συνεργασίας σχολείου - σπιτιού.

Γενικά

-     Το ντύσιμο των μαθητών/τριών πρέπει να είναι κόσμιο ανάλογο με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες.

 -      Οι μαθητές/τριες δεν επιτρέπεται να φέρνουν στο σχολείο αντικείμενα πολύτιμα ή επικίνδυνα.

 -   Η χρήση και κατοχή κινητών τηλεφώνων, με βάση σχετική νομοθεσία του υπουργείου παιδείας δεν επιτρέπεται για τους/τις μαθητές/τριες. 

-  Η προστασία του σχολικού κτιρίου και της περιουσίας του είναι υπόθεση όλων μας.

 

Ο Διευθυντής του Σχολείου

 

 

 

 

Ανδρέας Χρ. Μπίκος

Σχολείο

school b

jyhfhyyt

Σύνδεση-Εγγραφή

Καλώς ήρθατε στη σελίδα εγγεγραμμένων χρηστών

Ετικέτες(Tags)

etwinning θέατρο θεάματα αρχαίο Θέατρο Μαθητόκοσμος χαλιδονίσματα μαθητόκοσμος άνοιξη ταινία τσικνοπέμπτη σύλλογος γονέων Γιορτές εκδηλώσεις Λευκοχώρι λύσσα γιορτές Βυζαντινό Μουσείο εκδρομή ολυμπισμός Εμμανουήλ Παππάς Θέατρο γιορτή λήξη Μπεζεστένι 1940 Χριστούγεννα εθελοντισμός διαφορετικότητα στοματική υγεία δόντια πληροφορική ρατσισμός συνέδριο βασιλόπιτες Έπος 1940 ΑΜΕΑ Ανάσταση Εθελοντισμός βραβείο πόντος κόκκινα αυγά Πάσχα Αθλητικά βάφουμε Πολυτεχνείο ΔΚΒ Βιβλιοθήκη Σερρών ημέρα ποίησης Χαλικιδική Ατομικό Δελτίο Υγείας Ώρα κώδικα ΑΔΥΜ γρίπη μοναστήρι διατροφή ζώα Αδέσποτα παιδαγωγικά μετανάστευση όρια μουσείο εξατομικευμένη σοκολάτας εργοστάσιο Ιωάννης Πρόδρομος παράδοση βίντεο επανάσταση 1821 Κατασκηνώσεις Κερκίνη χορός χρωματισμός φωτογραφίες ασφάλεια αυλή παιχνίδια αλεπούδες κόκκινες αλεπούδες διδίκτυο πρόσφυγες

Μετρητής Επισκέψεων

Μετά από 8693 επισκέψεις, σάς ... μετράμε και αλλιώς.

Flag Counter

Online Χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 33 επισκέπτες και κανένα μέλος