Δημοτικό Σχολείο Στρυμονικού

Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Σερρών

Get Adobe Flash player

Δείτε μας και σε...

free joomla extensions

Ευεργέτης

Το έτος 1930 ιδρύθηκε το Δημοτικό Σχολείο. Χρηματοδότης ήταν ο κ.Δούντας. Κατά μια πληροφορία, ο Κυριος Δούντας κατ΄εντολή των 25-30 οικογενειών που είχαν έρθει από το χωριό Κωστή της Ανατολικής Ρωμυλίας, είχε παραλάβει τις αποζημιώσεις τους από τις περιουσίες που άφησαν με την μετακίνηση των πληθυσμών και με εκείνα τα χρήματα χρηματοδοτήθηκε το έργο.

dountas sm

Νέα - Ανακοινώσεις

Την Τσικνοπέμπτη, οι μαθητές του σχολείου, μετά από δύο χρόνια αποχής, γιόρτασαν στον προαύλιο χώρο  του σχολείου μας.  Στη γιορτή, που οργανώθηκε από τους γυμναστές μας Μαρία και Γιώργο, δασκάλους και σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, που πρόσφεραν τα εδέσματα, οι μαθητές έπλεξαν το γαϊτανάκι, παρουσίασαν χορευτικά δρώμενα: "το πιπέρι", "τα κουκιά" και χόρεψαν σε τρελούς ρυθμούς του καρναβαλιού.

 

.                         img2.jpg

  

                                                                  img4.jpg

 

 

      Το σχολείο μας σήμερα 20-12-2022 επισκέφθηκε την πόλη των Σερρών και παρακολούθησε στο Θέατρο Αστέρια την παράσταση Ο ΜΟΡΜΟΛΗΣ. Πριν την παράσταση οι μαθητές/τριες μας περιπλανήθηκαν μέσα στην πόλη, συνοδεία των δασκάλων τους και θαύμασαν τις ομορφιές της πόλης και το γιορτινό περιβάλλον λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι ένα μέρος από τους χώρους που επισκεφθήκαμε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          Πραγματοποιήθηκε στις 27-10-2022 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Στρυμονικού η γιορτή του σχολείου για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του διευθυντή κ. Ανδρέα Μπίκου και την τελετή παράδοσης - παραλαβής της Σημαίας του σχολείου στους/στις μαθητές/-τριες της Στ΄τάξης Καπουτζίδη Νικόλαου Σημαιοφόρο για το Α΄ εξάμηνο και στη μαθήτρια της Στ΄ τάξης Καραδημητρίου Άννα Σημαιοφόρο για το Β΄ εξάμηνο και των Παραστατών/-τριών. Ακολούθησε εξαιρετική ομιλία για τη Γιορτή της Σημαίας από τη δασκάλα της ΣΤ΄ τάξης κ. Στεργάκη Λαμπρινή.

         Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με τραγούδια από την εξαίρετη χορωδία των μαθητών/τριών του σχολείου μας και την δασκάλα της Μουσικής κ. Παυλούδη Ελισάβετ. Η εκδήλωσή μας ολοκληρώθηκε τέλος με  θεατρικά δρώμενα των μαθητών/τριών των Δ΄ και Γ΄ τάξεων που ήταν υπεύθυνες για τη γιορτή και των δασκάλων τους Βλαχοθανάση Γρηγορίας και  Σπαντζιάρη Χρήστου.

         Την Παρασκευή 28-10-2022 πραγματοποιήθηκε Εκκλησιασμός των Εκπαιδευτικών, του Σημαιοφόρου και Παραστατών/-τριών στον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου Στρυμονικού με εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας από τη δασκάλα της Α΄ τάξης κ. Παπανδρέου Πασχαλίας. Ακολούθησε η Κατάθεση Στεφάνων στο Ηρώο του Χωριού και παρέλαση ενώπιον των επισήμων και των κατοίκων της περιοχής.

                                           ΙΣΤΟΡΙΚΟ:

1939. Μαύρα σύννεφα πολέμου απλώνονται πάνω από την Ευρώπη ......

Όμως , ο ελληνικός λαός << ΌΧΙ >> δεν παραδίνεται, πολεμά και νικά!

Οι στρατιώτες της Πίνδου και οι γυναίκες της Ηπείρου αντιστέκονται με κάθε τρόπο.

Ακόμα και στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής , οι Έλληνες και οι Ελληνίδες γίνονται θυσία στο βωμό της Λευτεριάς.

         Οι μαθητές/τριες της Γ΄και Δ΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Στρυμονικού  παρουσίασαν, σήμερα στο σχολείο μας, με μεγάλη επιτυχία ,το  Έπος του ΄40.

         Για την προετοιμασία και την παρουσίαση της γιορτής συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί:

Σπαντζιάρης Χρήστος, Βλαχοθανάση Γρηγορία, Παυλούδη Ελισάβετ, Προδρόμου Ελένη, Στεργάκη Λαμπρινή, Χριστακάκη Μαρία.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από τις παραπάνω δραστηριότητες:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      

        Σήμερα 19-10-2022 το Δημοτικό Σχολείο Στρυμονικού με τους/τις

εκπαιδευτικούς, τους/τις μαθητές/τριες μας επισκεφθήκαμε το :Ολυμπιακό Μουσείο Θεσ/νίκης .

        Οι μαθητές/τριες των τάξεων Α΄-Β΄-Γ΄-Δ΄συμμετείχαν στο βιωματικό εργαστήριο με

θέμα : ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ -

Μύθοι και ιστορίες από την Αρχαία Ελλάδα. Ταξίδεψαν τα παιδιά μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στη ζωή των Αρχαίων Ελλήνων.

        Οι μαθητές/τριες των τάξεων Ε΄- ΣΤ΄ συμμετείχαν στο βιωματικό εργαστήριο με θέμα : ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ - Διαδραστικά εκθέματα, σχεδιασμένα από το 'Science Museum''του Λονδίνου, βοήθησαν τους/τις μαθητές/τριες να ανακαλύψουν τις ικανότητες τους (ευλυγισία,

ισορροπία , αντανακλαστικά, στόχος , ταχύτητα)

Ακολουθούν φωτογραφίες από τις δραστηριότητες των παιδιών:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       

             Στις 13/10/22 Ημέρα Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του σχολείου μας δραστηριότητες με σκοπό να αποτίσουμε φόρο τιμής στους Μακεδόνες αγωνιστές. Αρχικά, διοργανώθηκαν παράλληλα δύο εργαστήρια για τις μικρές και τις μεγάλες τάξεις. Σκοπός των εργαστηρίων ήταν να ανακαλύψουν οι μαθητές/-τριες σπουδαίους οπλαρχηγούς του αγώνα. Έτσι, οι μικρές τάξεις αφού παρακολούθησαν αφήγηση με τη ζωή του Παύλου Μελά έπρεπε να είναι σε θέση να βάλουν τις εικόνες στη σωστή σειρά και να ανασυνθέσουν την ιστορία. Στο τέλος, κάθε τάξη παρουσίασε το έργο της και αφηγήθηκε εκ νέου την ιστορία.

           Οι μεγάλες τάξεις επεξεργάστηκαν με τη βοήθεια φύλλων εργασίας απόσπασμα από το βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα "Τα Μυστικά του Βάλτου" το οποίο πραγματεύονται την δόλια αιχμαλωσία του αγωνιστή Τέλλου Άγρα. Στη συνέχεια κλήθηκαν να ενεργοποιήσουν την φαντασία τους και να ταξιδέψουν στο παρελθόν και να συναντήσουν τον Άγρα. Τί θα του έλεγαν; Τον διάλογο τους κλήθηκαν να τον αποτυπώσουν σε μορφή κόμικ. Οι διάλογοι των παιδιών μας εξέπληξαν ευχάριστα.

Η μέρα μας έκλεισε με προβολή βίντεο από το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, ώστε να παρουσιαστούν τα ιστορικά γεγονότα αλλά και να ανακεφαλαιώσουμε όσα μάθαμε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            Στο πλαίσιο της 9ης Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, με κοινό

σύνθημα «ΑΘΛΗΣΗ κάθε μέρα, ΥΓΕΙΑ μια ΖΩΗ» και στόχο την ανάδειξη της ωφελιμότητας της άθλησης στη σωματική και πνευματική υγεία εφ’ όρου ζωής,

οι μαθητές /τριες:

1. Δημιούργησαν θεματικές αφίσες και τις εκθέσανε σε κοινό χώρο του σχολείου.

2. Εξερεύνησαν πράσινους χώρους στο Στρυμονικό.

3. Συμμετείχαν σε εσωτερικό πρωτάθλημα και αγώνες σκυταλοδρομίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

                                             ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΡΥΜΟΝΙΚΟΥ ΣΕΡΡΩΝ – ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2022-23

                                           

      Το σχολείο είναι ο χώρος όπου οι μαθητές/τριες περνούν πολλές ώρες, μαθαίνουν, δημιουργούν, συνεργάζονται, παίζουν, χαίρονται αλλά αντιμετωπίζουν και δυσκολίες. Οι κανόνες έχουν σκοπό να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε να πραγματοποιηθεί αποτελεσματικότερα η εκπαιδευτική διαδικασία και το σχολείο να λειτουργεί ως μια ασφαλής κοινότητα μάθησης και αγωγής. Κοινός στόχος όλων των μετεχόντων στην σχολική κοινότητα είναι όχι μόνο η πρόοδος των μαθητών/τριών, αλλά κι η υιοθέτηση σημαντικών αξιών, όπως η συνεργασία κι η αλληλεγγύη, ο αμοιβαίος σεβασμός, η αποδοχή της ιδιαιτερότητας του «άλλου», η ενσυναίσθηση, ο σεβασμός όλων σε κοινούς συμφωνημένους κανόνες, η περιβαλλοντική συνείδηση, η αγωγή υγείας κ.λπ. Η εφαρμογή του σχολικού κανονισμού δεν έχει σκοπό να περιορίσει την ελευθερία του μαθητή, αλλά μέσα από την καθιέρωση και εφαρμογή των κανόνων, να βοηθήσει τη σχολική κοινότητα να διαμορφώσει υγιείς προσωπικότητες, να μάθει στα μέλη της να σέβονται τις ελευθερίες των άλλων και να εδραιώσει δημοκρατικές αρχές.       .

         Στο κείμενο που ακολουθεί αναφέρονται κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται από τους/τις εκπαιδευτικούς, τους/τις μαθητές/τριες και τους γονείς – κηδεμόνες..

1. Προσέλευση – Παραμονή στο Σχολείο και αποχώρηση από αυτό.

 

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ

Το σχολείο λειτουργεί ως σχολικό κέντρο και δέχεται μαθητές/-τριες που μεταφέρονται με λεωφορεία του ΚΤΕΛ. Οι μαθητές/τριες επιβιβάζονται από τα δημοτικά διαμερίσματα από το χώρο του εκάστοτε Δημοτικού Σχολείου τις προκαθορισμένες ώρες.

- Οι μαθητές/τριες οφείλουν να επιβιβάζονται στα λεωφορεία με ευθύνη των γονέων τους, να φορούν τις ζώνες ασφάλειας και να κάθονται ήσυχα στις θέσεις τους ως τη στιγμή της αποβίβασης.

- Η αποβίβαση των μαθητών/τριών γίνεται με ευθύνη των εφημερευόντων εκπαιδευτικών.

Η πρωινή προσέλευση των μαθητών/τριών πραγματοποιείται από τις 7:40 έως τις 8:15. Τα παιδιά υποδέχονται και παραλαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί υπηρεσίας. Οι γονείς-κηδεμόνες δεν εισέρχονται στον προαύλιο χώρο του σχολείου (εκτός εάν έχουν προγραμματισμένο ραντεβού).

Επίσης, σε περίπτωση καθυστέρησης η προσέλευση καλό είναι να γίνεται κατά τη διάρκεια του πρώτου διαλείμματος, για να μην διαταράσσεται το κλίμα της τάξης και η διεξαγωγή του μαθήματος ή ότι άλλο έχει συμφωνηθεί από το Σύλλογο Διδασκόντων.

Η άφιξη των μαθητών/τριών που παρακολουθούν την πρωινή ζώνη γίνεται από τις 7.00΄ ως 7.15΄.

Όλες οι είσοδοι του σχολείου που γίνεται η προσέλευση-αποχώρηση των μαθητών και των μαθητριών, θα παραμένουν κλειστές έως τη λήξη λειτουργίας του διδακτικού ωραρίου του πρωινού και του ολοήμερου προγράμματος του σχολείου.
Παρακαλείσθε να φροντίζετε για την έγκαιρη προσέλευση των μαθητών/τριών εντός του προβλεπόμενου χρόνου, καθώς η είσοδος θα κλειδώνει με τη λήξη της πρωινής προσευχής (στις 08:20), όπως επίσης και για την έγκαιρη αποχώρησή τους.

                                                       ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών/τριών και του διδακτικού προσωπικού με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν. Αλλόθρησκοι και ετερόδοξοι μαθητές/τριες έχουν δικαίωμα να μη μετέχουν στην πρωινή προσευχή, οφείλουν όμως να βρίσκονται στο χώρο του σχολείου όσο αυτή διαρκεί και να σέβονται την ιερότητα της στιγμής.

                                                       ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος οι μαθητές/τριες βγαίνουν στο προαύλιο. Ο/η κάθε εκπαιδευτικός θα πρέπει να φροντίζει για τον αερισμό και την καθαριότητα της τάξης. Δεν επιτρέπεται η παραμονή των μαθητών/τριών στις αίθουσες ή στους διαδρόμους του σχολείου. Σε περίπτωση κακοκαιρίας ορίζεται από τους δασκάλους ο χώρος παραμονής των μαθητών/τριών.

Κανένας και για κανένα λόγο δε μένει μέσα στην αίθουσα μόνος του.

Το διάλειμμα είναι χρόνος παιχνιδιού κι ανάπτυξης κοινωνικών σχέσεων, αλλά και χρόνος ικανοποίησης σωματικών αναγκών. Οι μαθητές/τριες παίζουν χωρίς να τσακώνονται και για οποιοδήποτε πρόβλημα που πιθανόν αντιμετωπίσουν απευθύνονται στους εφημερεύοντες δασκάλους που βρίσκονται στο προαύλιο.

Μόλις χτυπήσει το κουδούνι για μάθημα προσέρχονται συνοδεία των εκπαιδευτικών γρήγορα στην αίθουσα χωρίς να τρέχουν ή να σπρώχνονται (ή παραμένουν σε γραμμές στο προαύλιο σε περίπτωση που έχουν Γυμναστική). Έχουν ήδη τελειώσει το φαγητό τους κι έχουν τακτοποιήσει τις ανάγκες τους.

                                                               ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ

Κατά τη μεσημεριανή αποχώρηση του πρωινού υποχρεωτικού προγράμματος, οι γονείς-κηδεμόνες των παιδιών που φοιτούν στην Α΄ τάξη του σχολείου θα παραλαμβάνουν τα παιδιά τους από την κεντρική είσοδο σύμφωνα με την υπεύθυνη δήλωση και την παρουσία ατόμων που αναφέρουν σ΄ αυτή. Τα παιδιά θα παραδίδονται από τον/την υπεύθυνο/η εκπαιδευτικό του τμήματος στις 13:15΄ ακριβώς.

Η αποχώρηση των υπόλοιπων παιδιών θα γίνεται οργανωμένα, θα κατευθύνονται στην έξοδο του σχολείου με συνοδεία των υπεύθυνων εκπαιδευτικών. Συνοδοί θα παραλαμβάνουν και τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων.

Οι μαθητές/τριες που μεταφέρονται με λεωφορεία του ΚΤΕΛ επιβιβάζονται στα λεωφορεία συνοδεία των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν, οι οποίοι φροντίζουν για την ασφαλή επιβίβαση και πρόσδεση με τις ζώνες ασφάλειας. Στα λεωφορεία ισχύουν οι ίδιοι κανόνες συμπεριφοράς που ισχύουν και στους χώρους του Σχολείου. Πρέπει να επιδεικνύεται κόσμια συμπεριφορά στη στάση και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς με το σχολικό: σεβασμός και ευγένεια προς τον οδηγό, διατήρηση της καθαριότητας στο λεωφορείο και αποφυγή πρόκλησης φθορών.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να καταστεί σαφές ότι είναι υποχρεωτική η τήρηση από τους/τις μαθητές/τριες των κανόνων του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Για οποιαδήποτε απόκλιση στη συμπεριφορά μαθητών/τριών και οδηγών θα πρέπει να ενημερώνεται άμεσα το Σχολείο και να αποφεύγονται προσωπικές αντιδικίες.

Αν για κάποιο λόγο μαθητής/ μαθήτρια χρειάζεται να αποχωρήσει από το σχολείο πριν από την κανονική λήξη των μαθημάτων, η οικογένεια οφείλει να ενημερώσει εκ των προτέρων το σχολείο για το ποιος θα παραλάβει το παιδί.

                                                           ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ

Είναι σημαντικό οι γονείς-κηδεμόνες να ενημερώνουν τηλεφωνικά το σχολείο για την απουσία των παιδιών έγκαιρα.
Σε περίπτωση απουσίας απαιτείται ιατρική γνωμάτευση ή δήλωση του γονέα που να δικαιολογεί την απουσία του παιδιού.
Κανείς μαθητής και καμία μαθήτρια δεν μπορεί να αποχωρήσει χωρίς τη συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα κατά τη διάρκεια του προγράμματος του σχολείου. Σε περίπτωση που μαθητής ή μαθήτρια ασθενήσει, ειδοποιούνται τηλεφωνικά οι γονείς, οι οποίοι πρέπει να φροντίσουν να παραλάβουν το συντομότερο το παιδί τους για την προστασία της υγείας του, αλλά και της υγείας των άλλων παιδιών (ιδιαίτερα την τωρινή περίοδο λόγω της πανδημίας).
Σε κάθε περίπτωση είτε με τη λήξη των μαθημάτων, είτε σε έκτακτη αποχώρηση μαθητών/τριών τα παιδιά πρέπει να παραλαμβάνουν μόνο ενήλικες συνοδοί.

                                                           ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΟΝΕΩΝ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Οι γονείς-κηδεμόνες οφείλουν:
s να προσέρχονται στο Σχολείο στις παρακάτω περιπτώσεις:
- για να ενημερώνονται για την πρόοδο των παιδιών τους από τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου τις μέρες και ώρες που όρισαν οι εκπαιδευτικοί.
- στο τέλος κάθε τριμήνου για την επίδοση βαθμολογίας.
- όσες φορές κληθούν εκτάκτως από τη Δ/νση ή τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου.
- στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του σχολείου.-στις ειδικές συγκεντρώσεις Γονέων και Κηδεμόνων.

s να ενημερώνουν το διδακτικό προσωπικό του σχολείου:

για όσα ζητήματα αφορούν τα παιδιά και μπορούν να επηρεάσουν την ομαλή πορεία τους στο σχολείο, την ψυχοσωματική τους υγεία, την ασφάλεια και τη συμπεριφορά τους (προβλήματα υγείας, οικογενειακά προβλήματα κλπ). Επίσης, σε περίπτωση που οι γονείς είναι διαζευγμένοι ή βρίσκονται σε διάσταση, το σχολείο πρέπει να είναι ενήμερο για το ποιος γονέας έχει την επιμέλεια του παιδιού και εάν επιτρέπεται η επαφή με τον άλλο γονέα (όλες οι πληροφορίες που έχει το σχολείο στη διάθεσή του για τους μαθητές, τις μαθήτριες και τις οικογένειές τους είναι απόλυτα εμπιστευτικές).
Εάν παραστεί ανάγκη προσωπικής επικοινωνίας με τον Διευθυντή του σχολείου αυτό να γίνει μετά από προγραμματισμένο τηλεφωνικό ραντεβού.

                                                                                 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ

Στο σχολείο δε λειτουργεί κυλικείο, γι’ αυτό θα πρέπει οι μαθητές/τριες να έχουν μαζί τους φαγητό από το σπίτι για να τρώνε στα διαλείμματα. Επίσης καλό θα ήταν να μην δίνουν οι γονείς τίποτα από τα κάγκελα του σχολείου στα παιδιά, γιατί το προαύλιο είναι μεγάλο και δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν όλοι οι εκπαιδευτικοί την ταυτότητά τους.

Οι μαθητές/τριες δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου. Εάν παραστεί ανάγκη, θα ειδοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί. Εάν θέλετε για κάποιο λόγο να μας ενημερώσετε ή να διαβιβάσουμε κάποια επείγουσα εντολή στα παιδιά σας, μπορείτε να πάρετε στο τηλέφωνο του σχολείου που είναι: 23210 86213.

Για τη συμμετοχή των μαθητών/τριών στο μάθημα της Γυμναστικής είναι απαραίτητο να προσκομιστεί στο σχολείο (μέσα σε δέκα ημέρες, από την έναρξη των μαθημάτων) συμπληρωμένο το Ατομικό Δελτίο Υγείας, για τους μαθητές της Δ ́ τάξης και για την Α΄ τάξη με την εγγραφή. Για οποιοδήποτε θέμα που αφορά την υγεία του παιδιού, θα πρέπει ο διευθυντής του σχολείου και ο δάσκαλος της τάξης να είναι ενήμεροι.

Παρόλο που το εκπαιδευτικό προσωπικό δεν επιτρέπεται να χορηγεί οποιοδήποτε φαρμακευτικό σκεύασμα στα παιδιά, εντούτοις  κρίνεται σκόπιμο να ενημερώνεται για: α) ευαισθησίες ή αλλεργίες των παιδιών σε φάρμακα ή τροφές και β) τυχόν ιατρική αγωγή στην οποία υποβάλλονται ή κάποιο πρόβλημα που υπάρχει και το οποίο μπορεί να επηρεάσει την ψυχοπνευματική εξέλιξή τους.

ΦΟΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ

Το Σχολείο αποτελεί το φυσικό χώρο αγωγής και μάθησης, γι’ αυτό πρέπει η συμμετοχή των μαθητών/τριών να είναι τακτική, ενεργός και συστηματική. Η ελλιπής φοίτηση των μαθητών/τριών και μάλιστα χωρίς σοβαρό λόγο, υπονομεύει το σχολικό έργο και δυσχεραίνει την πρόοδο τους.

· Η φοίτηση των μαθητών/τριών, σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, είναι υποχρεωτική.

· Οι μαθητές/τριες τηρούν το ωράριο του καθημερινού προγράμματος ιδίως τηρούν την ώρα έναρξης των μαθημάτων και κάθε άλλης σχολικής εκδήλωσης (πρωινή προσευχή, εορταστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές εξορμήσεις, εκδρομές κ.ά.).

· Η απουσία από τα μαθήματα δικαιολογείται μόνον όταν συντρέχει σοβαρός λόγος (ασθένεια, έκτακτα οικογενειακά γεγονότα κ.ά.).

· Σε περίπτωση ασθένειας κατά την επάνοδο του μαθητή/τριας στο Σχολείο, μετά από απουσία, χρειάζεται δήλωση γονέα – κηδεμόνα ή ιατρική βεβαίωση.

· Σε περίπτωση που κάποιος γονέας χρειαστεί, για ειδικό λόγο, να πάρει το παιδί του πριν τη λήξη των μαθημάτων, χρειάζεται να ενημερώσει εγκαίρως τον εκπαιδευτικό της τάξης.

· Υπενθυμίζουμε την υποχρέωση έγκαιρης προσκόμισης Ατομικού Δελτίου Υγείας για τη συμμετοχή των μαθητών/τριών στη Φυσική Αγωγή και ανάλογης βεβαίωσης, σε έντυπο που θα αποσταλεί, για τη συμμετοχή των μαθητών/τριών σε εξωσχολικές δραστηριότητες.

· Οι απουσίες είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο της προόδου των μαθητών/τριών. Εάν δεν υπάρχουν σοβαροί λόγοι υγείας ή ανωτέρας βίας κάθε απουσία είναι αδικαιολόγητη.

                                                                         ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΕΣ

Αποτελούν μέρος της σχολικής ζωής και βοηθούν στην αποτελεσματική πραγματοποίηση του σχολικού έργου, γι αυτό οι μαθητές/τριες απουσιάζουν από αυτές μόνο αν έχουν σοβαρό λόγο και ειδοποιούν τον εκπαιδευτικό ή τον διευθυντή. Η συμπεριφορά τους κι οι υποχρεώσεις τους είναι ανάλογες κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, όπως και στο σχολικό πρόγραμμα. Σε περίπτωση επίσκεψης τηρείται το σχολικό ωράριο, ενώ σε περίπτωση γιορτής το ωράριο διαμορφώνεται κατόπιν συνεννόησης. Για παράδειγμα στις Εθνικές Γιορτές ορίζουμε τη διάρκεια της γιορτής και δε λειτουργεί το Ολοήμερο.

2. Συμπεριφορά μαθητών/τριών - Παιδαγωγικός έλεγχος.

Οι μαθητές/τριες είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται στο χώρο του σχολείου πολλές ώρες , καθημερινά, στο σύνολο της παιδικής τους ηλικίας.

Το σχολείο οφείλει να προσφέρει, πέρα από το ζητούμενο, που είναι η ανακάλυψη της νέας γνώσης, ένα ισχυρό αξιακό σύστημα, στάσεις ζωής ,ένα περιβάλλον ευχάριστο, δημιουργικό και ικανό να ενδυναμώσει τον χαρακτήρα των μαθητών/τριών.

Η παροχή « παιδείας », η αγωγή πρέπει να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητά μας. Μαθητές/τριες που αριστεύουν στα γνωστικά αντικείμενα, αλλά στερούνται ευγένειας, ήθους , αποδοχής της διαφορετικότητας και έχουν βίαιη ή εριστική συμπεριφορά είναι τα αποτελέσματα μιας απρόσωπης εκπαίδευσης χωρίς παιδεία.

Κύριο μέλημά μας είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών/τριών σε ένα πλαίσιο δημοκρατίας, δικαιοσύνης, ελευθερίας, αλληλοσεβασμού, αλληλεγγύης, καλλιέργειας της ενσυναίσθησης, αυτοπειθαρχίας και τήρησης των κανόνων λειτουργίας για την επιτυχή διαδικασία της σχολικής ζωής.

Για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, το οποίο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας , απαιτείται η εφαρμογή ενός πλαισίου, ενός κώδικα συμπεριφοράς.   Στόχος μας πάντα η προστασία των δικαιωμάτων των μαθητών/τριών και των εμπλεκόμενων εκπαιδευτικών, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των παιδαγωγικών στόχων σε ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον μάθησης.

   Ο κώδικας συμπεριφοράς περιλαμβάνει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μαθητών/τριών μας:

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Ο/Η κάθε μαθητής/τρια έχει το δικαίωμα:

Να βιώνει ένα δημοκρατικό σχολικό περιβάλλον.

Να εκφράζει την άποψη του/της.

Να συμμετέχει ισότιμα και δημιουργικά στις δραστηριότητες της τάξης του/της

Να επαινείται και να ενθαρρύνεται κάθε προσπάθεια που έχει προσωπική βελτίωση ή συμβάλλει στο όφελος των συμμαθητών/τριών του.

Να του/ της παρέχεται ένα σχολικό περιβάλλον καθαρό και υγιεινό.

Να του/ της παρέχεται ένα σχολικό περιβάλλον όπου θα διασφαλίζεται η ψυχική και σωματική ακεραιότητα.

Να παίζει και να χαλαρώνει κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων.

Να χρησιμοποιεί τα μέσα και τους χώρους του σχολείου.

Να μην προσέρχεται στο σχολείο για λόγους υγείας ή άλλους σοβαρούς οικογενειακούς ή κοινωνικούς λόγους.

Να προσέρχεται στο σχολείο απροετοίμαστος/η στις σχολικές υποχρεώσεις, όταν αυτό συμβαίνει λόγω σοβαρής υπαιτιότητας …τρίτων.  

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

Ο/Η κάθε μαθητής/τρια έχει την υποχρέωση:

Να μην απουσιάζει, αναίτια, από το σχολείο.

Να είναι καθημερινά συνεπής με τις υποχρεώσεις του/της.

Να σέβεται και να διατηρεί καθαρά τα σχολικά εγχειρίδια και τα τετράδιά του/της.

Να συμπεριφέρεται με σεβασμό και ευγένεια στους/στις δασκάλους/ες, στους/στις

συμμαθητές/τριες του/της και σε όσους φροντίζουν τον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου..

Να αποφεύγει κάθε ενέργεια που ξεπερνά τα όρια και θίγει την αξιοπρέπεια των άλλων.

Να συμμετέχει ενεργά σε κάθε εκδήλωση του σχολείου

Να κινείται προσεκτικά ,ιδιαίτερα, στις σκάλες, ώστε να μη θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια τη δική του/της και των συμμαθητών/τριών του/της.

Να μη βρίσκεται στην τάξη ή στον εσωτερικό χώρο του σχολικού κτιρίου κατά την ώρα του διαλείμματος.

Να αποφεύγει παιχνίδια και συμπεριφορές σε οποιοδήποτε μέρος του σχολείου (προαύλιο χώρο, σκάλες), που εκθέτουν σε κίνδυνο αυτόν/ή και τους/τις συμμαθητές/τριες του/της.

Να προσέρχεται έγκαιρα μέσα στην τάξη μετά το πέρας του διαλείμματος.

Να μην έχει μαζί του/της στο σχολείο έντυπα ή αντικείμενα (κινητό), που δεν έχουν σχέση με τη μαθητική του/της ιδιότητα

Να σέβεται και να προστατεύει τους χώρους και την περιουσία του σχολείου. Οποιαδήποτε φθορά σε σχολική περιουσία, είναι υποχρέωση του γονέα ή κηδεμόνα του/της να την αποκαταστήσει.

Να τον/την διακατέχει το αίσθημα της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της εντιμότητας, της συνεργασίας και της ατομικής και συλλογικής ευθύνης.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις υποχρεώσεις μέσα στην τάξη:

Ο/Η κάθε εκπαιδευτικός στην έναρξη της σχολικής χρονιάς , καταρτίζει ένα πρόγραμμα και από κοινού με τα παιδιά συνομολογούν ένα συμβόλαιο συνεργασίας. Το αναρτούν στη σχολική αίθουσα αφού πρώτα το υπογράψουν. Οι αρχές αυτές όταν τηρούνται καλλιεργούν ένα κλίμα δημοκρατίας και δημιουργούν ευνοϊκές προϋποθέσεις για την κατάκτηση της νέας γνώσης.

       Οι βασικές αρχές αυτού του συμβολαίου είναι:

Παρακολουθώ προσεκτικά την εξέλιξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Συμμετέχω ενεργά.

Διαχειρίζομαι με σεβασμό τη γνώμη των συμμαθητών/τριών μου.

Διατυπώνω ερωτήματα και ακούω προσεκτικά τις απόψεις των άλλων.

Ζητώ τον λόγο για να συμπληρώσω ή να εκφράσω την άποψή μου, μόνο όταν ολοκληρώσει ο προηγούμενος/η ομιλητής/τρια. Δεν διακόπτω όποιον μιλάει.

Δεν ενοχλώ τους/τις συμμαθητές/τριες μου.

Σέβομαι τον δάσκαλο/α μου και τους/τις συμμαθητές/τριες μου , γιατί έτσι κερδίζω τον σεβασμό τους.

Σέβομαι τον χώρο που με φιλοξενεί και διατηρώ την αίθουσα διδασκαλίας καθαρή και περιποιημένη.

Εν κατακλείδι , θα λέγαμε ότι βασική προϋπόθεση για την επίτευξη του παιδαγωγικού έργου είναι η εκπαίδευση των μαθητών /τριων στην ικανότητα, αυτορρύθμισης , αυτοπειθαρχίας και τήρησης των κανόνων.

     Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της σχολικής κοινότητας πρέπει να σέβονται και να τηρούν τον κανονισμό λειτουργίας του σχολείου.

                                                       ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

   Όλοι/ες πρέπει να γνωρίζουν ποια συμπεριφορά είναι ανεκτή και ποια όχι από το Σχολείο.

   Όταν ένας/μια μαθητής/τρια παραβιάζει συνειδητά και συστηματικά τον κώδικα συμπεριφοράς, προβλέπονται μέτρα ανάλογα με τις πράξεις του/της.

     Τα μέτρα που θα ληφθούν θα έχουν πρώτιστα παιδαγωγικό χαρακτήρα και θα βασίζονται στον διάλογο και στην διερεύνηση του προβλήματος. Δεν θα προσβάλλουν την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα του/της μαθητή/τριας. Δεν θα εμπεριέχουν απειλές ή εκφοβισμό ποινής (απώλεια διαλείμματος ή άλλης δραστηριότητας μείωση βαθμολογίας κ.ά.) Θα δίνεται χρόνος και χώρος στον/στην μαθητή/τρια να αναστοχαστεί την πράξη του/της και να επανορθώσει.

     Σε 1η φάση ο μαθητής/τρια θα δεχθεί παρατήρηση ή και επίπληξη από τον/την δάσκαλο/α του/της. Παρατήρηση και από τον διευθυντή και θα ακολουθήσει τηλεφωνική ενημέρωση του γονέα ή κηδεμόνα. Αν η παραβατική συμπεριφορά επαναλαμβάνεται περιοδικά θα γίνει επίπληξη και από τον διευθυντή και στη συνέχεια θα κληθούν οι γονείς του/της στο σχολείο για κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος.

Εάν, παρά τις παραπάνω ενέργειες , ο/η μαθητής/τρια δε βελτιώσει την εικόνα του/της και συνεχίζει να προκαλεί με την παραβατική συμπεριφορά του/της , τότε το θέμα παραπέμπεται προς συζήτηση στον Σύλλογο Διδασκόντων, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

   Για σοβαρές περιπτώσεις ο Σύλλογος Διδασκόντων συστήνει προχωρεί στις παρακάτω ενέργειες:

Καλεί τους γονείς ή κηδεμόνες του/της μαθητή/τριας και μαζί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Καλεί τον/τη συντονιστή/στρια εκπ/κού έργου και σε συνεργασία με τους γονείς ή κηδεμόνες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Η ΕΔΥ μετά από διερεύνηση μπορεί, να ζητήσει τη βοήθεια της παιδοψυχολόγου ή άλλου/ης ειδικού/ης επιστήμονα με τη σύμφωνη γνώμη και συνεργασία του γονέα ή κηδεμόνα.

Μετά τη αναλυτική εξέταση του θέματος και τη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων, η ΕΔΥ γνωστοποιεί το πόρισμά της στον Σύλλογο Διδασκόντων, ο οποίος παίρνει την τελική απόφαση.

3. Πρόληψη φαινομένων Βίας και Σχολικού εκφοβισμού.

Τις σχέσεις των μαθητών/τριών θα πρέπει να χαρακτηρίζουν η αλληλεγγύη, η υπευθυνότητα, ο αμοιβαίος σεβασμός, η δημοκρατικότητα, η αναγνώριση και η αποδοχή του άλλου. Επομένως δεν είναι αποδεκτές συμπεριφορές που περιορίζουν την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των άλλων μαθητών/τριών.

Οι μαθητές/τριες πρέπει να σέβονται τη γνώμη και την ιδιαίτερη προσωπικότητα των άλλων. Δεν θα πρέπει  να διαδίδουν φήμες ούτε να αποκλείουν συμμαθητές/τριές τους από ομαδικές δράσεις του σχολείου παρακινώντας και άλλους να κάνουν το ίδιο ή να τους ειρωνεύονται και να τους ασκούν κακόβουλη κριτική.

Οι φραστικές προσβολές, οι απειλές, ο χλευασμός, η υποτίμηση και, πολύ περισσότερο, η σωματική βία κατά των συμμαθητών/τριών είναι απαράδεκτες πράξεις που δεν είναι δυνατό να γίνουν σε καμία περίπτωση ανεκτές από όλη τη σχολική κοινότητα. Ο μαθητής ή η μαθήτρια που υφίσταται συμπεριφορές εκφοβισμού και αποκλεισμού θα πρέπει να ενημερώσει άμεσα τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τη Διεύθυνση του σχολείου, γνωρίζοντας ότι θα βρει τη δέουσα ανταπόκριση. Χρέος των συμμαθητών/τριών που αντιλαμβάνονται τέτοιες συμπεριφορές είναι να αναφέρουν τα φαινόμενα στη διεύθυνση ή στους δασκάλους ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Η βία απαγορεύεται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και τιμωρείται αυστηρά.

Η συστηματική στοχοποίηση συγκεκριμένων μαθητών/τριών από άλλους μαθητές/τριες είναι ανεπίτρεπτη και αντιμετωπίζεται άμεσα.

Ο σεβασμός προς τις ατομικές ιδιαιτερότητες του καθενός είναι επιβεβλημένος, καθώς η αποδοχή ή μη του άλλου και του διαφορετικού είναι αυτή που ανάγει μια ιδιαιτερότητα σε πρόβλημα ή φυσικό γεγονός. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να προσβάλλει κανέναν για λόγους σωματικούς, φυλετικούς, διανοητικούς, εθνικούς, θρησκευτικούς.

Προωθείται η συνεργασία με τους γονείς των μαθητών/τριών, ανάλογα με την ηλικία και την ωριμότητά τους, όχι μόνο ως προς την μαθησιακή πρόοδό τους, αλλά και ως προς την γενικότερη ψυχοσυναισθηματική κατάσταση και εξέλιξή τους.

Ανάλογα με την βαρύτητα των ενεργειών, προωθείται η συνεργασία με φορείς. Τα περιστατικά μπορεί να γίνουν αντικείμενο χειρισμού σε επίπεδο τάξης, σε επίπεδο Διεύθυνσης του σχολείου, σε επίπεδο Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου (ΣΕΕ) ή ΚΕΔΑΣΥ. ή και σε επίπεδο Συντονιστή Δράσεων της Περιφερειακής Δ/νσης Π.Ε, όταν πρόκειται για περιστατικά αυξημένης έντασης, συχνότητας ή βαρύτητας.

 

4. Σχολικές Εκδηλώσεις – Δραστηριότητες.

Το σχολείο πρέπει να θεωρεί τη συμμετοχή των μαθητών/τριών στις σχολικές δραστηριότητες ταυτόχρονα ως δικαίωμα και υποχρέωση τους. Αποτελούν μέρος της σχολικής ζωής και βοηθούν στην αποτελεσματική πραγματοποίηση του σχολικού έργου, γι αυτό οι μαθητές/τριες απουσιάζουν από αυτές μόνο αν έχουν σοβαρό λόγο.

Οι μαθητές/τριες αναλαμβάνουν διάφορους ρόλους και ευθύνες και συμμετέχουν όλοι καθώς τους παρέχεται η ευκαιρία και η δυνατότητα να αναδείξει ο καθένας τις δικές του ικανότητες, τις κλίσεις, τα ενδιαφέροντα και το ταλέντο του.

Για την υλοποίηση των δράσεων και εκδηλώσεων του σχολείου είναι ευπρόσδεκτοι όλοι οι μαθητές/τριες γιατί βούληση του σχολείου είναι να ενισχύεται η συμμετοχή και η ανάληψη πρωτοβουλίας των μαθητών/τριών. Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να αξιοποιούν το μαθητικό δυναμικό έχοντας υπόψη την παιδαγωγική, κοινωνικοποιητική και μαθησιακή διάσταση της συμμετοχής και της συνεργασίας.

Κατά την τέλεση των σχολικών εορτών και εκδηλώσεων, η συμπεριφορά των μαθητών/τριών κι οι υποχρεώσεις τους είναι ανάλογη κατά τη διάρκειά τους, όπως και στο σχολικό πρόγραμμα. Σε περίπτωση επίσκεψης τηρείται το σχολικό ωράριο, ενώ σε περίπτωση γιορτής το ωράριο διαμορφώνεται. Για παράδειγμα στις Εθνικές γιορτές ορίζουμε τη διάρκεια της γιορτής και δε λειτουργεί το Ολοήμερο.

Οι σχολικές εκδρομές έχουν χαρακτήρα παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό, κοινωνικοποιητικό, πολιτιστικό και ψυχαγωγικό. Εγκρίνονται από τον Σύλλογο Διδασκόντων και τη Δνση Πρωτ/μιας όταν υπάρχει διανυκτέρευση.

Στους χώρους επίσκεψης οι μαθητές/τριες οφείλουν να τηρούν τους κανόνες καλής συμπεριφοράς και να σέβονται τους χώρους αυτούς. Σε περίπτωση προβλήματος, πρέπει να ενημερώνονται αμέσως και με σαφήνεια οι συνοδοί, οι οποίοι θα διευθετήσουν το ζήτημα που προέκυψε. Η πρόκληση υλικών ζημιών θα βαραίνει οικονομικά τον υπαίτιο. Τέλος απαγορεύεται αυστηρά η απομάκρυνση από την ομάδα.

Πολλές φορές οι μετακινήσεις γίνονται με λεωφορεία, τα οποία θεωρούνται σχολικός χώρος, επομένως ισχύουν οι ίδιοι κανόνες συμπεριφοράς που ισχύουν και στον χώρο του σχολείου. Πρέπει να επιδεικνύεται κόσμια συμπεριφορά κατά την ώρα αναμονής στη στάση και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, σεβασμός και ευγένεια προς τον οδηγό ο οποίος είναι συνεργάτης του σχολείου, διατήρηση της καθαριότητας στο λεωφορείο και αποφυγή πρόκλησης φθορών.

Εκκλησιασμοί και Εθνικές Γιορτές συμμετέχει το σχολείο σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Προεδρικό Διάταγμα 79/2017 και με όλες τις τροποποιήσεις του.

 

5. Συνεργασία Σχολείου - Οικογένειας - Συλλόγου Γονέων/Κηδεμόνων.

Το Σχολείο πρέπει να βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με την

οικογένεια του μαθητή, με τον Σύλλογο Γονέων/Κηδεμόνων και

Φορέων, των οποίων όμως ο ρόλος πρέπει να είναι διακριτός. Κάθε

φορά που δημιουργείται θέμα το οποίο σχετίζεται με συγκεκριμένο

μαθητή/τριας, ο πρώτος που θα πρέπει να ενημερωθεί σχετικά είναι ο

γονέας/κηδεμόνας, ο οποίος θα πρέπει να συνεργαστεί με το Σχολείο.

Οι γονείς και κηδεμόνες οφείλουν

                  να συνεργάζονται με το Σύλλογο Διδασκόντων με πνεύμα αλληλοκατανόησης, ευγένειας, σοβαρότητας και σεβασμού.

                  όταν καλούνται από τη διεύθυνση του σχολείου ή συγκεκριμένους/ες εκπαιδευτικούς, να ανταποκρίνονται στην πρόσκληση αυτή.

                  να ενημερώνονται τακτικά (τουλάχιστον μία φορά το μήνα) για την πρόοδο και συμπεριφορά του παιδιού τους από τους εκπαιδευτικούς της τάξης σε καθορισμένη ημέρα και ώρα τακτικής συνάντησης (οι ώρες έχουν καθοριστεί και γνωστοποιηθεί στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα μαθημάτων του σχολείου που πήραν οι μαθητές/τριες στην αρχή του σχολικού έτους).

                  να προσέρχονται και στο τέλος κάθε τριμήνου, κατόπιν πρόσκλησης από το Σχολείο, για τη παραλαβή του ελέγχου βαθμολογίας και για ενημέρωση.

                  να γνωστοποιούν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στη σχολική μονάδα και να μην παραλείπουν να επικαιροποιούν τα στοιχεία αυτά σε περίπτωση αλλαγής τους.

                  να διαβάζουν προσεκτικά όλες τις ανακοινώσεις που μεταφέρουν οι μαθητές σε έντυπη μορφή αλλά και να παρακολουθούν το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο και την ιστοσελίδα μας, ώστε να ενημερώνονται για θέματα λειτουργίας του Σχολείου.

                  να γνωστοποιούν στον/ην υπεύθυνο/η εκπαιδευτικό της τάξης και στη Διεύθυνση του Σχολείου κάθε ιδιαιτερότητα που αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού τους.

      σε περίπτωση απουσίας μαθητή/τριας, και ιδιαίτερα μακροχρόνιας ή επαναλαμβανόμενης,  είναι απαραίτητο να ενημερώνεται έγκαιρα το σχολείο. Το τηλέφωνο του σχολείου (2321086213 και 2321086303 για το Ολοήμερο) είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ενημέρωση. Παρακαλούμε βεβαιωθείτε ότι οι δάσκαλοι/ες έχουν όλα τα τηλέφωνά σας.

      οι γονείς μαθητή/τριας που βρίσκονται σε διάσταση ή είναι διαζευγμένοι οφείλουν και υποχρεούνται να ενημερώσουν το σχολείο για το θέμα αυτό, καθώς και για την απώλεια της επιμέλειας/κηδεμονίας του παιδιού.

      δεν επιτρέπεται σε κανέναν από τους γονείς και κηδεμόνες και, γενικότερα, σε κανένα ενήλικο άτομο να νουθετεί, να επιπλήττει ή να τιμωρεί παιδί στο χώρο του σχολείου. Όταν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα, αυτό συζητείται με τον/ην υπεύθυνο/η εκπαιδευτικό (του μαθητή που δημιουργεί το πρόβλημα) και στη συνέχεια με τον/η Διευθυντή του Σχολείου, ο/η οποίος/α και θα πράξει τα δέοντα, σύμφωνα με το ρόλο του.

      γενικότερα κανένας ενήλικος ή ανήλικος δεν έχει δικαίωμα να βρίσκεται στο κτίριο ή στο προαύλιο του σχολείου χωρίς να έχει πάρει άδεια.

      ο γονέας-κηδεμόνας μαθητή που συλλαμβάνεται να προκαλεί βανδαλισμούς στη σχολική περιουσία παραπέμπεται στην αρμόδια σχολική επιτροπή για την αποκατάσταση των ζημιών

      οι γονείς και κηδεμόνες οφείλουν να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων και να συνδράμουν στη εύρυθμη λειτουργία τους.

Ο Σύλλογος γονέων:

  • Υποστηρίζει και ενισχύει ηθικά και υλικά το έργο του σχολείου, με σκοπό την δημιουργία σχολικού περιβάλλοντος ευνοϊκού για τη μάθηση και την ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών και μαθητριών, την κοινωνικοποίησή τους και την ηθική τους συγκρότηση ως συνειδητοποιημένων, υπεύθυνων και ενεργών δημοκρατικών πολιτών.
  • Συμπαραστέκεται στο έργο των εκπαιδευτικών και υποστηρίζει την καλή άσκηση του λειτουργήματός τους.
  • Συμβάλλει επικουρικά στην επίλυση προβλημάτων του σχολείου τα οποία απαιτούν συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπισή τους.

6. Ποιότητα του σχολικού χώρου.

Είναι πολύ σημαντικό να καλλιεργηθεί στους μαθητές/ριες η αίσθηση ευθύνης σε ότι αφορά την ποιότητα του σχολικού χώρου. Συγκεκριμένα:

Καθαροί και συντηρημένοι χώροι αιθουσών, εργαστηρίων, χώρων υγιεινής και της αυλής του σχολείου διαμορφώνουν το κατάλληλο περιβάλλον του αναπτυσσόμενου μαθητή/τριας. Θα πρέπει να γίνεται προσεκτική χρήση της σχολικής περιουσίας που περιλαμβάνει τα εποπτικά μέσα και την υλικοτεχνική υποδομή.

Φθορές, ζημιές και κακή χρήση της περιουσίας αυτής αποδυναμώνουν τις εκπαιδευτικές δυνατότητες του σχολείου και παιδαγωγικά εθίζουν το μαθητή στην αντίληψη της απαξίωσης της δημόσιας περιουσίας.

Οι τυχόν ζημιές οι οποίες προκαλούνται από τους μαθητές/τριες θα επιβαρύνουν τους ίδιους.

Ο χώρος του σχολείου όπου συνυπάρχουν καθημερινά μαθητές/τριες διαφόρων ηλικιών με διαφορετικά ενδιαφέροντα, εκπαιδευτικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες αποτελεί χώρο παροχής γνώσης και αγωγής, χώρο απόκτησης και καλλιέργειας δεξιοτήτων, χώρο κοινωνικοποίησης και επικοινωνίας, χώρο διεξαγωγής παιχνιδιού και υλοποίησης εκδηλώσεων, ένα εργαστήριο προετοιμασίας για τη ζωή . Θεωρητικά, λοιπόν, το περιβάλλον του σχολείου δεν πρέπει να γίνεται αντιληπτό ως ένα άψυχο οικοδόμημα, αλλά ως ένας χώρος που δημιουργήθηκε με σκοπό να περιβάλει και να υποστηρίξει τις διαδικασίες αγωγής των μαθητών/τριών και έργο των διδασκόντων.


Κανονισμός Λειτουργίας Εργαστηριού Πληροφορικής

Tο παρόν κείμενο, εξειδικεύει και ρυθμίζει τις λεπτομέρειες που αφορούν στη χρήση του εξοπλισμού του  Εργαστηρίου Πληροφορικής του Δημοτικού Σχολείου Στρυμονικού καθώς και στη συμπεριφορά των χρηστών τους. Οι χρήστες των Σχολικών Εργαστηρίων   αποδέχονται ανεπιφύλακτα τον κανονισμό και οφείλουν να τον τηρούν.

Συμπεριφορά.

Στους χώρους των εργαστηρίων δεν επιτρέπεται η κατανάλωση κάθε είδους πόσιμου καθώς και κάθε είδους φαγώσιμου.

Δεν επιτρέπεται η παραμονή των μαθητών/τριών στο εργαστήριο κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων. Στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητο από τον διδάσκοντα οι μαθητές να παραμείνουν στο εργαστήριο (π.χ. για την ολοκλήρωση κάποιας εργαστηριακής άσκησης) ο τελευταίος οφείλει να παραμείνει και αυτός στο χώρο του εργαστηρίου.

Οι μαθητές/τριες οφείλουν να κάθονται καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς στις ίδιες θέσεις εργασίας που τους έχει υποδείξει ο διδάσκοντας, σύμφωνα με το πλάνο που καταρτίζεται.

Κάθε χρήστης, μετά το πέρας του μαθήματος, πρέπει να αφήνει τη θέση εργασίας καθαρή και ελεύθερη από προσωπικά αντικείμενα και χαρτιά.

Οποιαδήποτε (διαπιστωμένη) ζημιά στους Η/Υ και στον εξοπλισμό του εργαστηρίου από τους μαθητές/τριες βαρύνει τους ίδιους και οφείλουν την άμεση αντικατάσταση του.

Οι μαθητές/τριες, με την είσοδο τους στο εργαστήριο, αναφέρουν αμέσως στον υπεύθυνο του εργαστηρίου οποιαδήποτε ζημιά παρατηρούν στους Η/Υ που χρησιμοποιούν.

Δεν επιτρέπεται η οποιαδήποτε μετακίνηση του εξοπλισμού σε άλλο σημείο εντός των εργαστηρίων, πολύ δε περισσότερο εκτός των εργαστηρίων.

 

Χρήση Η/Υ και άλλου εξοπλισμού Πληροφορικής.

Δεν επιτρέπεται η χρήση αφαιρούμενων μέσων αποθήκευσης (CD, DVD , USB sticks) χωρίς την άδεια του υπεύθυνου καθηγητή.

Δεν επιτρέπεται η χρήση των Η/Υ για παιχνίδια (Computer Games) και για συνομιλίες (chat, irc, Facebook κ.α) εκτός αν δοθεί ανάλογη οδηγία από τον υπεύθυνο διδάσκοντα.

Η ακρόαση μουσικής ή άλλου ήχου που παράγεται είτε από τα ηχεία του υπολογιστή είτε από άλλη συσκευή επιτρέπεται μόνο όταν δοθεί κατάλληλη οδηγία από τον διδάσκοντα εκπαιδευτικό. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση η ένταση του ήχου θα πρέπει να είναι τέτοια που να μη δημιουργεί όχληση στα εργαστήρια.

Δεν επιτρέπεται στους χρήστες να εμποδίζουν την χρήση κάποιου Η/Υ που χρησιμοποίησαν, θέτοντας κωδικό πρόσβασης.

Μετά το πέρας της εργασίας του/της, κάθε μαθητής/τρια πρέπει να τερματίζει τη λειτουργία του Η/Υ με κανονικό τρόπο και όχι από το κουμπί on / off του υπολογιστή.

Στους υπολογιστές που χρησιμοποιούν λογαριασμούς Γενικής Χρήσης ( Η/Υ με Windows )

οι χρήστες απαγορεύεται να εγκαθιστούν οποιαδήποτε λογισμικό (εφαρμογές, βοηθητικά προγράμματα, παιχνίδια κλπ) εκτός αν τους δοθεί ανάλογη οδηγία από τον διδάσκοντα εκπαιδευτικό.

Δεν επιτρέπεται η απεγκατάσταση λογισμικού ή διαγραφή – μετακίνηση αρχείων που υπάρχουν στους λογαριασμούς.

Δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε αλλαγή ρυθμίσεων στους Η/Υ, συμπεριλαμβανομένων και των αλλαγών στη θέση των εικονιδίων, στα χρώματα της οθόνης και στο υπόβαθρο (backgroud) της επιφάνειας εργασίας.

Δεν επιτρέπεται η χρήση λογισμικού που αποβλέπει στην υπερφόρτωση, δυσλειτουργία ή καταστροφή άλλων συστημάτων.

 

Χρήση πόρων Δικτύου

Απαγορεύεται η χρήση peer-to-peer προγραμμάτων (limeware, torrents κλπ) στα εργαστήρια και η μεταφόρτωση (download) αρχείων και εφαρμογών χωρίς την άδεια του υπεύθυνου διδάσκοντα καθώς και η αλλαγή των ρυθμίσεων του δικτύου.

Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε μη επιτρεπόμενες ιστοσελίδες.

Δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε προσπάθεια παρακολούθησης της κίνησης δεδομένων και των παραμέτρων του δικτύου καθώς και της διερεύνησης των τρωτών σημείων οποιουδήποτε συστήματος.

Δεν επιτρέπεται η μετάδοση μέσω δικτύου λογισμικού που μπορεί προξενήσει ζημιά στο σύστημα του σχολείου, άλλου φορέα, ή άλλου χρήστη.

 

Σχολική Βιβλιοθήκη

Εσωτερικός Κανονισμός

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας της Σχολικής βιβλιοθήκης του δημοτικού Σχολείου Στρυμονικού ακολουθεί παρακάτω και ορίζει όλα όσα πρέπει να ισχύουν για την σωστή και εύρυθμη λειτουργία της.

Ο Εσωτερικός αυτός Κανονισμός Λειτουργίας είναι προσαρμοσμένος στις ιδιαίτερες συνθήκες της Σχολικής Μονάδας, απαντά στις τρέχουσες ανάγκες των χρηστών και μπορεί να ανανεωθεί μερικώς ή στο σύνολό του, κάθε φορά που οι συνθήκες το επιβάλλουν, όπως αυτές θα εκτιμώνται και θα αναλύονται από τον Σύλλογο Διδασκόντων και τον/την υπεύθυνο/η της Σχολικής Βιβλιοθήκης.


Οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι γονείς τους ενημερώνονται για τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς.

Α. Σκοπός της Σχολικής Βιβλιοθήκης είναι:

Η παροχή σε όλους/ες τους μαθητές και τις μαθήτριες της σχολικής μονάδας ενός χώρου που επιτρέπει την πρόσβαση στην πληροφόρηση και στον κόσμο του βιβλίου.

Η καλλιέργεια μίας μακρόχρονης σχέσης των μαθητών/τριών με τον κόσμο του έντυπου λόγου και της εικόνας, μέσα από την απόλαυση του διαβάσματος.

Η υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου.

Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί με την παρουσία του/της υπευθύνου/ης, που έχει οριστεί από τον Σύλλογο Διδασκόντων, σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες (εντός του ωραρίου λειτουργίας του σχολείου).

Κάθε εκπαιδευτικός, με τους μαθητές/τριες του τμήματός του, μπορεί να έχει πρόσβαση στο χώρο της σχολικής βιβλιοθήκης και εκτός των τακτικών ωρών λειτουργίας της, μετά από συνεννόηση με τον/την υπεύθυνο/η της βιβλιοθήκης.

Ο χώρος της Σχολικής Βιβλιοθήκης παρέχει τις εξής δυνατότητες στους χρήστες:

Αναζήτηση βιβλίων για ανάγνωση, μελέτη, δανεισμό.

Χρήση του χώρου για διενέργεια δράσεων (εκπόνηση εργασίας στα πλαίσια της μαθησιακής διαδικασίας, παιγνιώδεις δραστηριότητες μάθησης, δημιουργία εικαστικών έργων, παρουσίαση βιβλίων ή θεατρικών έργων, οργάνωση εκθέσεων, φιλοξενία συγγραφέων/εικονογράφων κλπ, σχολικής εφημερίδας κ.ά.).

Πρόσβαση σε υπολογιστές και στο διαδίκτυο, για διενέργεια έρευνας, μελέτης, αναζήτησης πληροφοριών και συνεργασίας με άλλα σχολεία στα πλαίσια εκπαιδευτικών προγραμμάτων του σχολείου.

Φωτοτυπίες ελεγχόμενου αριθμού σελίδων σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, από υλικό που ενδιαφέρει τα μέλη. Δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή ολόκληρων έργων.

Οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν μόνοι τους ή με την βοήθεια του υπεύθυνου εκπαιδευτικού το υλικό που τους ενδιαφέρει στα ράφια. Ο δανεισμός, η παραγωγή φωτοαντιγράφων καθώς και η πρόσβαση σε υπολογιστές πραγματοποιούνται μόνο με την παρουσία και την επίβλεψη του/της υπεύθυνου/ης της Σχολικής Βιβλιοθήκης.

υς) και επιστρέφει το βιβλίο ο ίδιος, εκτός και αν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν και έχει συμφωνηθεί εξαρχής με τον/την υπεύθυνο/η άλλος τρόπος συναλλαγή.

 

7. Λειτουργία σε περίοδο πανδημίας.

       Η ασφαλής λειτουργία των σχολείων βασίζεται στη συστηματική εφαρμογή πολλαπλών μέτρων προφύλαξης που λειτουργούν ως σύνολο:

     Προσπάθεια για τήρηση αποστάσεων μεταξύ μαθητών/τριών και  εκπαιδευτικών, όσο είναι εφικτό, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του σχολείου σε σταθερές ομάδες παιδιών οι οποίες συστηματικά δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους.

     Συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών (πλύσιμο με σαπούνι και νερό ή και εφαρμογή αντισηπτικού χεριών). Σωστή και υποχρεωτική χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας (υφασμάτινης ή απλής χειρουργικής) τόσο από εκπαιδευτικούς όσο και από μαθητές/τριες με μέριμνα για τη σχετική εκπαίδευση στο σχολείο συνιστάται η ευρεία χρήση υφασμάτινης μάσκας, αλλά μπορεί να χρησιμοποιείται και απλή χειρουργική μάσκα.

     Καλός αερισμός των αιθουσών, καθαριότητα χώρων και τακτική

εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες.

       Αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων μαθητών/τριών και επίσκεψης στο

σχολείο άλλων ατόμων όταν αυτό δεν είναι απαραίτητο. 

     Αποχή από το σχολείο όσων εκδηλώνουν πυρετό ή και άλλα συμπτώματα συμβατάμε COVID 19,προστασία μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών που ανήκουν σε 

ευάλωτες ομάδες. 

      Επιπλέον παρακαλούνται οι γονείς - κηδεμόνες όπως, κάθε

πρωί θερμομετρούν τα παιδιά τους και αν έχουν πυρετό έστω και δέκατα  ή άλλα ύποπτα συμπτώματα να μην τα στέλνουν στο σχολείο και να ενημερώνουν το διευθυντή ή τον εκπαιδευτικό της τάξης.

     Επίσης οι μαθητές/τριες που μεταφέρονται με λεωφορεία θα

πρέπει να κάθονται στις ίδιες θέσεις με τους ίδιους

συμμαθητές/τριες πάντα, με σωστή χρήση της μάσκας και αντισηπτικού, τις δυνατές αποστάσεις στον περιορισμένο χώρο του λεωφορείου και να ζητούν ευγενικά από

τον οδηγό, όσο ο καιρός είναι καλός να αερίζεται ο χώρος του λεωφορείου καλά.

 

   Τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 στα παιδιά

είναι: πυρετός και βήχας. 

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:

  •    Δυσκολία στην αναπνοή
  •    Μυαλγίες
  •    Ρίγος
  •    Πονοκέφαλος
  •    Δυσκαταποσία
  •    Ρινική καταρροή / συμφόρηση
  •    Ναυτία / έμετος
  •    Κοιλιακός πόνος, διαρροϊκές κενώσεις.

τέλος

  • Θέματα που ανακύπτουν και δεν προβλέπονται από
    τον Κανονισμό, αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση από το Διευθυντή του Σχολείου και τον Σύλλογο Διδασκόντων, καθώς και από τον Συντονιστή Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου σύμφωνα με τις αρχές της παιδαγωγικής επιστήμης και την εκπαιδευτική νομοθεσία, σε πνεύμα συνεργασίας με όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας.

                                                                                   Στρυμονικό 15-09-2022

                                                                                                                        ΑκριβέςΑντίγραφο

                                                                    Ο Διευθυντής

                                                                

                                                                     Ανδρέας Χρ. Μπίκος

Υποκατηγορίες

Σχολείο

school b

jyhfhyyt

Σύνδεση-Εγγραφή

Καλώς ήρθατε στη σελίδα εγγεγραμμένων χρηστών

Ετικέτες(Tags)

etwinning θέατρο θεάματα αρχαίο Θέατρο Μαθητόκοσμος χαλιδονίσματα μαθητόκοσμος άνοιξη ταινία τσικνοπέμπτη σύλλογος γονέων Γιορτές εκδηλώσεις Λευκοχώρι λύσσα γιορτές Βυζαντινό Μουσείο εκδρομή ολυμπισμός Εμμανουήλ Παππάς Θέατρο γιορτή λήξη Μπεζεστένι 1940 Χριστούγεννα εθελοντισμός διαφορετικότητα στοματική υγεία δόντια πληροφορική ρατσισμός συνέδριο βασιλόπιτες Έπος 1940 ΑΜΕΑ Ανάσταση Εθελοντισμός βραβείο πόντος κόκκινα αυγά Πάσχα Αθλητικά βάφουμε Πολυτεχνείο ΔΚΒ Βιβλιοθήκη Σερρών ημέρα ποίησης Χαλικιδική Ατομικό Δελτίο Υγείας Ώρα κώδικα ΑΔΥΜ γρίπη μοναστήρι διατροφή ζώα Αδέσποτα παιδαγωγικά μετανάστευση όρια μουσείο εξατομικευμένη σοκολάτας εργοστάσιο Ιωάννης Πρόδρομος παράδοση βίντεο επανάσταση 1821 Κατασκηνώσεις Κερκίνη χορός χρωματισμός φωτογραφίες ασφάλεια αυλή παιχνίδια αλεπούδες κόκκινες αλεπούδες διδίκτυο πρόσφυγες

Μετρητής Επισκέψεων

Μετά από 8693 επισκέψεις, σάς ... μετράμε και αλλιώς.

Flag Counter

Online Χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 29 επισκέπτες και κανένα μέλος